Новини

Посланикът на Швейцария беше на първо посещение в Плевен

Посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Коен беше на първо посещение в Плевен днес, придружавана от Бони Бонев – председател на Българо-швейцарската търговска камара. Те се срещнаха с кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Основна тема на разговорите бяха възможностите за ползотворни контакти между двете страни, съобщава пресцентърът на Община Плевен. Пример е Българо-швейцарската програма за сътрудничество, в рамките на която са подкрепени 93 проекта в приоритетни за страната ни области, както и 22 докторанта и научни работници. Нейното изпълнение приключи в края на миналата година, в подготовка е нова програма, предстои тя да бъде одобрена и да заработи, информира Посланик Коен.

За добрите двустранни отношения сериозен принос има и Българо-швейцарската търговска камара, която въпреки световната криза, породена от заразата с COVID-19, се стреми да привлича швейцарски инвеститори.

Членството на България в Европейския съюз и териториалната й близост са предимства, които я правят предпочитана за нашите предприемачи. За популяризиране на страната ви в нашите бизнес среди направихме видеопрезентация, в която швейцарци, вече инвестирали тук, разказват за своя опит и препоръчват България като добро място за бизнес, подчерта дипломатът.

Тема на разговорите бяха състоянието на община Плевен, приоритетите, целите и плановете на общинското ръководство, за които разказа кметът Георг Спартански. Той посочи и проблемите, влияещи на развитието на Общината – липса на достатъчно работещи предприятия, довела до обезлюдяването на Северозападния регион, демографската криза, дисбаланса между Северна и Южна България, за преодоляването на който няма работеща стратегия, лоша инфраструктура, последиците от епидемията с COVID-19. Обсъдени бяха и перспективите за община Плевен през предстоящия програмен период.