Новини

„Академик Бултекс 99” стана носител на Купа „Плевен”

В плевенската зала „Балканстрой” беше определен носителят на Купа „Плевен” по баскетбол. Това е пловдивският тим „Академик Бултекс 99” , който в оспорван финал успя да пребори варненския „Черно море Тича”. Много емоции и обрати имаше във финалтния мач, в който играта напуснаха още двама баскетболисти – първият беше Маодо Нгиран, който получи нокаутиращ лакет от Драган Тубак, а вторият – Пламен Алексиев, който стъпи накриво и беше изнесен на ръце от съотборниците си, тъй като не можа да се придвижи сам до резервната скамейка. Прехвърчаха искри и в определени моменти от финалния мач, но не се стигна до саморазправи между баскетболистите.

 

Все пак по-добрите победиха с 86:79 и така капитанът на пловдивчани Станислав Ваклинов получи Купа „Плевен” от заместник-кмета на Общината по младежки дейности, спорт и туризъм Иван Кюлджийски. Друг негов съотборник – Мануел Джонсън беше определен за най-резултатен играч. А от класиралите се на второ място купата получи Драган Тубак. От статистиката на мача Мануел Джонсън отбеляза 19 точки и хвана 5 борби за победителите, 15 вкара Васил Бачев, а по 11 – Шакир Смит и Васил Михайлов.
За „Черно море” дабъл дабъл от 26 точки и 10 борби регистрира Симеон Илиев, а 18 точки плюс 6 борби и 5 асистенции добави Цветослав Острев.
Във втората среща – за определяне на третия в турнира, „Левски 2014” /София/ пребори домакините с трицифрен резултат – 105:79.Заместник-кметът Иван Кюлджийски връчи купата за трето място на капитана Алекс Симеонов. Нека отбележим, че интересът към финалния мач не беше голям и в залата останаха около стотина зрители. За разлика от феновете на баскетбола, Асен Николов – старши треньор на победителите, изрази удовлетворение от двубоите в турнира, поздрави Александър Дяковски за организирането му и за гостоприемството на плевенската зала и каза за радио „Плевен”, че организацията е била на ниво и турнирните битки са преминали нормално.
Ето и стартовите петици на двата отбора, участвали във финала:
„Академик Бултекс 99”/Пловдив/ – 1 – Роб Дейвис, 5 – Шакир Смит, 10 – Васил Бачев, 19 – Маодо Нгиран и 21 – Мануел Джонсън
„Черно море Тича”/Варна/ – 4 – Пламен Алексиев, 7 – Симеон Илиев, 10 – Веселин Георгиев, 15 –Драган Тубак и 33 – Николай Грозев.

Николай Стоев