Новини

Плевен в изпълнение на мерките срещу заразата „коронавирус”

На този етап няма нови проби, които да показват наличие на корона вирус в други граждани на територията на общината, обяви кметът Георг Спартански на специална пресконференция. Още днес трябва да излязат и резултатите от пробите, които се изследват в Националната лаборатория в София, те ще бъдат обявени официално от Националния координационен щаб в София. Около 140 проби са взети от Плевен за наличие на вируса.

От днес сутринта е прекратен приемът на деца в детски градини и детските ясли. Детската кухня ще продължи да приготвя храна според заявките за конкретния ден, тя ще бъде разнасяна от кухнята майка по пунктовете, където се раздава. Ще продължи снабдяването с храна на възрастните хора от Социалния патронаж, каза още градоначалникът. Всички видове зали, стадиони и съоръжения, собственост на общината, са заключени и достъпът до тях е прекратен. Отменени са всички предварително обявени културни и спортни събития. Във всички изнесени звена  на администрацията – служба ГРАО, Център за обслужване на гражданите, Дирекция „Местни данъци и такси“ се прави периодична дезинфекция на подовете с препарати на хлорова основа и с препарати на спиртна основа на дървени, метални и кожени части. Целта е да се предпазят максимално хората, които ги посещават. Първото третиране с препарати на 54-те тролея на общинската фирма „Тролейбусен транспорт“ започна веднага след пресконференцията на кмета в депото в квартал „Дружба”. С фирмата за дезинфекция е направен е график, по който ще се дезинфекцират кметството, общинските служби, автогарата и билетният център на „Тролейбусен транспорт”.

Грипната ваканция е до 11 март, но ще бъде удължена до второ нареждане, допълни Георг Спартански. Днес кметът се е обърнал и към правителството с молба да бъдат осигурени достатъчно маски, тъй като ръкавици и дезинфектанти в Плевен има в необходимите количества. В страната обаче също има дефицит на маски, тъй като тяхната ефективност срещу вирусите трае малко повече от час.

Свилен Димитров