Новини

Изложби на уникални реликви, детско творчество и гравюри откриват в Плевен по повод Трети март

С панихида по повод годишнината от гибелта на император Александър II започват организираните от Община Плевен инициативи, посветени на 142 години от Освобождението на България. Панихидата е от 11 часа на 28 февруари, петък, в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

Същия ден в 16 часа в къща музей „Цар Освободител Александър II” ще бъде открита изложба по проект „Уникални реликви от българското Възраждане и национално Освобождение”.

На 2 март, понеделник, мероприятията продължават с откриване на изложба на детски рисунки от конкурса на тема „Освобождението” в Панорама „Плевенска епопея 1877”. От 11 часа е награждаването на победителите.

В Регионалния исторически музей в същия ден от 16 часа ще бъде представена изложба гравюри „Войната от първо лице”.

Тържественият ритуал по повод 142 години от Освобождението на България е от 11 часа на 3 март на пл. „Възраждане”. Празничният концерт под наслов „Българийо, майко свята” е от 12 часа в ДКТ „Ив. Радоев”. В него ще участват Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков и оркестър и хор при Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” с главен художествен ръководител Красимир Кондов.