Новини

Фотоизложба проследява живота и делото на Нестор Марков

По повод своя 150-годишен юбилей и Деня на народните будители във фоайето на народно читалище „Съгласие 1869” – Плевен беше открива фотодокументална изложба „Нестор Марков – Будителят”. Тя  е създадена от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ със съдействието на други научни и културни институции, между които и плевенското читалище.

Особен дух на просвета и на култура присъстваше в залата, защото тя бе изпълнена от възпитаници на плевенското начално училище „Патриарх Евтимий“. Второкласниците с голямо внимание изслушаха разказът на една от библиотекарките на читалището за живота и делото на именития плевенчанин.

Нестор Марков е основателят на читалище „Съгласие“ през далечната 1869 година. Учител в Плевен по препоръка на Найден Геров, възрожденски деятел, общественик, държавник, типичен представител на възрожденската интелигенция. Работи всеотдайно за народа си, признат борец за национално освобождение, строител на младата българска държава.

Стоян Михайловски пише: „Нестор Марков е отличен граматик. Той владее това, което бихме нарекли геният на българския език или с други думи, той е един от най-грамотните наши книжовници.“ Изложбата в зала-фоайе на читалището можете да разгледате до 1 ноември.

Николай Стоев