Новини

ДКТ „Иван Радоев“ с награда от международния фестивал в Брест

Трупата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се завърна от успешно европейско турне в Литва и Беларус. Плевенското представление „Вишнева градина“ на Василий Сенин гостува на сцената на Руския драматичен театър в град Вилнюс и получи специалната награда „За най-добър актьорски ансамбъл“ от ХХIV Международен театрален фестивал „Белая Вежа-2019“ в град Брест. Това бе повод за пресконференцията на която директорът Васил Василев и актьорите Сергей Константинов и Адриян Филипов споделиха своите впечатления от задграничното турне.

В началото на творческия сезон Плевенската трупа гостува във Вилнюс по покана на Международната театрална асоциация „Седем плюс“, която бе създадена през февруари в нашия град.

„Наистина бяхме много впечатление от гостоприемството на домакините от руския театър с ръководител Олга Поливикова. Радвам се, че успешно започна това наше сътрудничество с асоциацията, която има за цел обмен на добри практики и идеи“, каза директорът Василев . След това трупата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се представи достойно в побратимения на Плевен град Брест. Факт за това са хубавите отзиви от театралната критика, които плевенските актьори получиха. На следващия ден се проведе вълнуваща среща, едно професионално събитие на което беше високо оценена работата на плевенския театър. Това е „Наградата за най-добър актьорски ансамбъл“ на спектакъла „Вишнева градина“ в Международния театрален фестивал „Белая вежа“ в град Брест. Съвсем заслужено получихме една от големите награди, споделиха актьорите Сергей Константинов и Адриян Филипов.

В театралния афиш на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ са включени интересни постановки за големи и малки. През месец октомври се очакват две нови премиерни заглавия – „ Страшния съд“ с режисьор Лилия Абаджиева и „Серьожа ти си тъп“ с режисор Васил Василев.

Валя Козовска