Новини

Семинар информира за ревматичните заболявания

Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ организира в Плевен семинар в зала „Гена Димитрова“ в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен. Събитието има за цел да информира граждани и пациенти за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания и рехабилитация на ревматични заболявания.

Семинарът се провежда с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова – Проданова, председател на Комисията по здравеопазването към 44-ото Народно събрание, под патронажа на Община Плевен, с подкрепата на РЗОК – Плевен и Институт за здравно образование.

По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години.

Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. Плевен е една от областите в страната, в които навременният достъп до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени.

Събитието поставя началото на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания, която ще се проведе от 18 май до 18 юни в Плевен. През този период гражданите на възраст между 18 и 50 г., които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог.

Записванията стартират на 18 май на тел. 0700 10 126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение.

Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.