Новини

Данъчно-осигурителни вноски спрели „Спартак“ за мача в Монтана

Причината футболният „Спартак“ – Плевен, да не се яви на мача в Монтана в събота се оказа незнанието на футболистите, че върху парите, които получават, се удържат Данък общ доход и здравноосигурителни вноски. Това разкри на пресконференция днес част от Управителния съвет на Сдружение „Общински футболен клуб Спартак-Плевен“, начело с председателя Пепо Петков. Лично аз научих за проблема в събота в 13, 30 часа, допълни той. За отказа обаче се е знаело още в петък, съдейки по информации в социалните мрежи. Засега остава неясна отговорността към Управителния съвет на клуба на административния директор Симеон Дангуров и спортния директор Пламен Гетов, които е трябвало да заведат тима в Монтана. Ще има ли промени в спортно-техническата част и кои хора ще бъдат санкционирани, ще реши следващото събрание на Управителния съвет, което ще бъде свикано, след като се произнесе  Дисциплинарната комисия на БФС. Нейното заседание е насрочено за четвъртък от 13 часа, когато ще бъдат изслушани упълномощен представител на ръководството на ОФК „Спартак“-Плевен, старши треньорът, помощник-треньорът и капитанът на отбора.

В понеделник Управителният съвет на сдружението е заседавал заедно с треньорското ръководство, от което научило, че бойкотът на футболистите се дължи на недоразумение. Писанията на различни медии, че заплатите на състезателите не са изплащани с месеци, не отговарят на истината, заявиха членовете на съвета. Те показаха фактура за заплатен обяд преди мача с „Монтана“, както и пътен лист за автобуса, който е трябвало да откара отбора в гостуването му за срещата от 8-я кръг на Втора лига. В петък пък са изплатени напълно заплатите за юли, за плащане е останала единствено премията за равенството със „Спартак“-Варна, което донесе едва втората точка на плевенчани в първенството. Две централни медии отразиха необективно проблема с неявяването на ОФК „Спартак“ за мача на стадион „Огоста“, без да потърсят нашето мнение, позовавайки се на информации в социалните мрежи, каза още Пепо Петков. Отношението им не е етично, но ръководството на клуба взе решение да не завежда съдебни дела за нанесени щети и пропуснати полза, защото нямаме нужда от такава антиреклама, допълни той.

След заседанието на Управителния съвет вчера, друг от членовете му – Дарин Ангелов, е разговарял повече от час с футболистите, треньорите и дори случайни граждани, дошли на тренировката на отбора, за да разясни отговорностите на служителите към републиканския бюджет съгласно законите на страната.

На пресконференцията членовете на Управителния съвет на ОФК „Спартак“-Плевен, за пореден път подчертаха, че клубът въпреки абревиатурата ОФК (Общински футболен клуб) не е собственост на община Плевен, а клубът е сдружение, наречено „Общински футболен клуб Спартак-Плевен“. Едноличен собственик няма.

Свилен Димитров