Новини

Есенен джаз фест „Плевен 2019” събра известни музиканти от България и чужбина (СНИМКИ)

В истински празник на музиката се превърна Есенният джаз фест „Плевен 2019“.  Третото издание доби популярност и привлече  известни  български и чуждестранни изпълнители. В двора на Регионалния исторически музей  се представиха  знакови музиканти и групи в българския джаз, музициращи в различни направления – смуут джаз, фюжън, ска джаз, ню фънк и ню джаз, соул, аренби.  През първата вечер  в програмата  се включиха  „Майк сакс енд екс кий,  „Лейди енд джентс” и  „Кока макс джаз”. Във втората  вечер бяха  гостите от Сърбия- „Мейкид“ и Георги Корназов и Медиум Бенд от България. Част от музикантите  гостуваха за първи път, имаше и плевенско присъствие, като младите джаз певици Георгия Павлова и Кристина Кокорска.

В последната вечер на феста вниманието на публиката привлече и изпълнението на популярния музикант от Северна Македония – Влатко Стефановски-китара  и  добре познатия на плевенчани Теодоси Спасов-кавал. Неподражаемата Йълдъз Ибрахимова заяви пред публиката, че е половин плевенчака „ тъй като нейният баща е от Плевен и има хубави спомени от летните ваканции“.

Примата на джаза се представи с известните джазмени Живко Петров – пиано, Веселин Веселинов – Еко – контрабас и Христо Йоцов – ударни инструменти.

Многобройната публика в трите вечери доказа, че в нашия град има място за джаз музика. Това споделиха и самите изпълнители, които останаха очаровани от плевенските зрители и си пожелаха отново да свирят на плевенска сцена.

Тридневният Есенен джаз фест се организира и финансира от Община Плевен, като е част от Културния календар.

Валя Козовска