Новини

26 лишени от свобода завършват успешно учебната година в Плевен

С празнична програма и раздаване на свидетелства в плевенския затвор  ще приключи учебната 2018/2019 година. Тържеството ще се проведе на 31 май от 9.30 часа в присъствието на гости, ръководството на затвора, преподаватели, близки и роднини на затворниците. Директорът на училище „Димитър Митев“ инж. Красимир Маринов официално ще връчи свидетелствата на 26 ученици от първи до четвърти клас. Това са мъже, на възраст от 19 до 56 години, които редовно са ходили на училище и са се представили успешно на  всички изпити. За тях този ден е истински празник, защото имат право на два часа свиждане със семействата си, награда от директора  на затвора Иван Петков.

По случай 1 юни  за  техните деца  ще  има изненади, подаръци и лакомства. Емоциите за всички са големи, споделя преподавателят Соня Генчева. Сред учениците има затворници с присъда от 1 година и 2 месеца до 16 години лишаване от свобода и срещата с роднините е истински празник.

Училище „Димитър Митев“ е учебно заведение към местата за лишаване от свобода и функционира в затвора в Ловеч с изнесени начални паралелки  в Плевен и Белене.

В плевенския затвор училището е открито преди 9 години, за този период през него са преминали над 450 затворници. Обучението е от първи до четвърти клас, а който има желание може да продължи образованието си в Ловеч. „Тази учебна година започнаха  42-ма ученика,  16 от тях отпаднаха по време на учебния процес. Всеки записал се в училишето има желание да се образова, да се научи да пише писма до близките си и да може да сам да ги чете. Присъствието в училище се води за трудов стаж и облекчава наказанието на затворниците“, разказва Петя Димитрова, класен ръководител на четвърти клас. Сред завършващите този клас е и най-големия ученик на 56 години, който започва образованието си в затвора от първи клас.

Валя Козовска