Новини

Три културни събития представя днес Община Плевен

В последния ден на работната седмица  плевенчани и гости на града  ще имат възможност да  посетят  три културни събития. Изборът е голям. Културният афиш предлага  представление на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“,  концерт на Плевенска филхармония и откриване на третото  издание на Есенен джаз фест.

Пиесата „Един мъж и една жена“ от Валентин Красногоров  ще бъде представена  тази вечер от 19 часа в камерна зала  на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. Постановката  е дело на Анастас Попдимитров, сценографията и скостюмите на Мария Диманова. Участват   известните плевенски актьори Мариета Калъпова и Георги Ангелов. Приятна изненада за публиката ще бъде обновената  камерна зала „Пан Бурянин“ и фоайето.

Плевенската филхармония ще изнесе концерт от 19 часа в зала „Катя Попова“. Началото на творчески сезон започва с плевенски солисти, възпитаници  на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Това са  Ивайло Дешков-цигулка, Маргарита Калчева-контрабас и Христея Маркова-пиано. Гост диригент ще бъде известният Михаел Балке. Музикантите ще изпълнят  „Gran duo ckoncertante” за цигулка, контрабас и оркестър от Ботезини,  Концерт за пиано и оркестър №3 от Прокофиев и Симфония №3 „Шотландска“ от Менделсон.

Тази вечер   от 19 часа се открива третото издание на  Есенен джаз фест „Плевен 2019”.  Тридневният фестивал се организира  и финансира от Община Плевен и е част от Културния календар.

В двора на Регионалния исторически музей ще се представят  знакови музиканти и групи в българския джаз, музициращи в различни направления – смуут джаз, фюжън, ска джаз, ню фънк и ню джаз, соул, аренби.

В първия ден се представят три български групи.  Откриването от 19 часа е  с изпълненията на „Майк сакс енд екс кий”. От 20 часа ще се представи  групата – „Лейди енд джентс”. А третият концерт започва в 21 часа с музикалната формация  „Кока макс джаз”.