Новини

Плевен почете паметта на героите от Третия щурм

С панихида пред Костницата в „Скобелев парк – музей“ днес в Плевен бе почетена паметта на загиналите в кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен в Руско-турската Освободителна война 1877/78 г. Традиционният ритуал  започна с военни почести от представителна армейска част, приета от началника на Плевенския гарнизон полк. Николай Бешев.

Глави пред подвига на героите сведоха представители на местната власт, партии и институции, граждани на Плевен. От името на Общинския съвет своята признателност към героите, дали живота си за освобождението на града ни, засвидетелства председателят на местния парламент Мартин Митев. За историческите събития от 1877 г. припомни в слово кметът Георг Спартански. „Дълбок поклон, вечна памет и признателност към мъжете, оставили костите си тук, за да ни има нас. И нека тази традиция да я продължат нашите деца и внуци, за да я има България и да се чувстваме достойни пред себе си и пред собствената си съвест“, каза в речта си кметът.

Плевен заема достойно място в хода на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. Продължилите пет месеца бойни действия за овладяването на града са едни от най-значителните в хода на сблъсъка на двете империи. Те са и психологическият прелом, решил по-нататъшния ход и изход на войната. Плевенските сражения достигат своя апогей на 11 и 12 септември 1877 г., по време на Третия, най-ожесточен и най-кръвопролитен трети щурм за Плевен. Бойните действия се водят на три участъка – Източен, Централен и Южен. Най-успешни, но и най-кръвопролитни са сраженията на Южния участък при Зелените възвишения, където се сражава отрядът под командването на руския генерал Михаил Скобелев.

В периода 1903 – 1907 г. на мястото на бойното поле е създаден Скобелев парк – музей. На същото това място на паметната дата 11 септември от 1907 г. (с малки прекъсвания във времето) се отслужва и панихида в памет на героите от Третия щурм за Плевен.

Днес пред Костницата, където се пазят костите на хилядите загинали воини в Мъртвата долина, бяха поднесени венци и цветя на признателност. Общинският духов оркестър изпълни химна на България.