Новини

Плевенският архив ще дигитализира 1000 негатива

„Позитивни спомени от старите негативи“ се нарича проектът на „Държавен архив“-Плевен, по който ще бъдат дигитализирани 1000 негатива. На пресконференция днес началникът на отдела Маринела Йорданова представи проекта, финансиран от Национален фонд „Култура“ с 9 638 лева. По него ще бъдат направени публично достояние кадри от регионалното поделение на бившето държавно предприятие „Българска фотография“, което на практика е трупало фотоархива на държавата в периода 1945-1993 г., както и снимки на плевенския фотограф Любомир Чаръкчиев. Миналата година Държавна агенция „Архиви“ е дигитализирала цялото си притежание на „Българска фотография“ от 500 000 контактни копия, съобщи председателят й доц. д-р Михаил Груев. Следващата стъпка на институцията е дигитализирането на същите притежания в регионалните структури в 26 областни градове, тъй като в Пазарджик и Кюстендил масивите са изгубени при прехвърлянето им след ликвиридането на предприятието. Плевен е първият град, където това се прави, благодарение на проекта „Позитивни спомени от старите негативи“, на отдел „Държавен архив“.

В Плевенския архив се пази фонд от 20 000 негатива на ДП „Българска фотография“ и над 300 в личния фонд на Любомир Чаръкчиев, постъпил в архива през 1979 година. Неговият фотоапарат е запечатвал Плевен, плевенчани и събития в града още от 1920 година. Малката сума позволява от това богатство да бъдат „извадени на светло“ само 1000 кадъра.

Реално проектът започна на 1 юли, а крайният срок за реализацията му е 30 април  2020 година. Екипът, който работи по него, се състои от четирима души – ръководителят Маринела Йорданова, счетоводител от „Регионална дирекция на архивите“-Монтана, и двама служители на плевенския отдел – Илиян Цветанов и  Веселин Стойков. Към момента вече са подбрани над 300 негатива, очаква се до края на месеца да пристигне и специализиран скенер, който ще се ползва под наем, и тогава ще започне същинската част по дигитализацията. Работата е групирана в двайсетина теми – архитектура и градоустройство, промишленост, земеделие, култура, спорт, манифестации и други. С дигитализираните негативи ще бъдат направени две изложби. Първата ще е от винилови табла, която отначало ще бъде експонирана в Агенция „Държавни архиви“ в столицата, а след това ще бъде представена в атриума на Областна администрация – Плевен. Втората ще е дигитална, и ще се представи на Фейсбук страницата на Регионална дирекция „Държавен архив“ – Монтана, на официалната страница на Агенция „Архиви“ и на сайта на Община Плевен.

Свилен Димитров