Новини

Денят на Съединението събра малки и големи в „Градската градина“

Денят на Съединението – 6 септември, честването в Плевен се организира  пред паметника на Четвърти пехотен полк в „Градската градина”.

Тържественият ритуал тази сутрин започна със строй от военнослужещи на Единния център за начална военна подготовка – Плевен и под звуците на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Пред паметника свещеници от плевенските храмове отслужиха панихида в памет на загиналите в Сръбско-българската война 1885 г.

Слова за празника произнесоха областният управител Мирослав Петров и кметът Георг Спартански, които изтъкнаха значението и себеотрицанието на нашите предци, които дадоха всичко за постигането на съединението на Княжество България и Източна Румелия – воините на бойното поле, политиците в борба с Великите сили, обикновените хора – патриоти, които казаха „не” на разделението на България и написаха с гордост „Съединението прави силата!”.

От името на политически партии, на  обществени и неправителствени организации, на граждани бяха поднесени  венци и цветя в знак на признателност.

Те украсиха мястото пред паметника на Четвърти пехотен полк, точно под лъва – символ на храбростта и борбеността на българския народ!

Николай Стоев