Новини

Хиляди златни звезди ще грейнат на свода на католическата църква в Плевен

Известният български художник Атанас Атанасов започна работа по изобразяването на четиримата евангелисти Лука, Йоан, Марко и Матей в епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“. Ученикът на академик Светлин Русев работи в областта на живописта, илюстрацията, миниатюрата, рисунката и стенописа. Той е участвал в изографисването на църквата в Рупите.

Атанасов  е познат и на католическата общност в Плевен. Негово дело са всички творби рисувани до момента в епархийното светилище: два стенописа, два големи триптиха, двустранен олтарен триптих, осем големи портрета на свецти закрилници на Европа и 14 малки картини на тема „Кръстен  път“. Художникът вече е готов и с новия проект за изобразяването на четиримата евагелисти Лука, Йоан, Марко и Матей. Специфичността на работата изисква голямо пространство и затова картините ще се подготвят в помещение на църквата. В същия период Атанасов, заедно със свещениците Венци и Ярослав, са си поставили за задача да залепят хиляди златни зезди по наскоро боядисания син таван в храма. „Чест за всеки колекционер е да притежава картина от Атанасов. Ние се радваме, че той откликна на поканата и вече работи  в нашия храм.

Не може да се каже за колко време ще приключи работата, но ремонтните дейности не пречат на службите в църквата“, каза отец Венци и добави, че представители на католическата църква подготвят и поклоннически поход до светилището на Дева Мария в Ченстохов, Полша.

Валя Козовска