Новини

Открит ден достави наслада от грозде и вино

Откритият ден на десертното и виненото грозде събра в залата на плевенския Институт по лозарство и винарство специалисти, представители на държавната власт, ръководители на селскостопански институции, за да обменят опит и да научат за новите постижения на плевенските производители на десертно и винено грозде.

Не случайно домакините от Плевен се бяха постарали да организират този ден на 22 август, тъй като имаха с какво да се похвалят.

В презентацията на дейността проф. Иван Пачев – директор на Института по лозарство и винарство очерта постигнатото от научните работници през годината и увери присъстващите, че създадените в плевенската база десертни и винени сортове са търсени и приемани с одобрение на пазара.

Проф. Мирослав Иванов  в телеграфен стил премина през различните десертни и винени сортове, като подчерта добрите им качества, но като че ли най-голяма тежест постави на създаването и отглеждането на биопродукция. Не може да се създават лозя и да се произвежда грозде, а след това да се нарича биопродукция, без да се търси консултиране със специалист при избора на терен, на сорт грозде и т.н. – категоричен беше проф. Мирослав Иванов.

Проф. д-р инж. Мартин Банов – председател на Селскостопанската академия даде висока оценка за труда на плевенските специалисти и каза, че са успели да създадат прекрасни сортове. Особено ценен е приносът им в десертните сортове, които през последните години са търсени на пазара. Откритият ден на десертното и винено грозде завърши с дегустация на грозде и вино, произведени в Плевен. Имаше и любопитни моменти.

Един от тях беше свързан с фамилията на проф. Мирослав Иванов. След като сортове, създадени от него и баща му получиха имената „Миро“ и „Найден“, в номенклатурата на семейството влязоха названия, посветени на съпругата му и на асистентката му – Милена Мотова „Милана“. Проф. Мирослав Иванов приповдигна още малко завесата – скоро ще има сорт с името на дъщеря му.

Николай Стоев

Валя Козовска