Новини

Няма нови случаи на Африканска чума по свинете в Плевенска област

Епизоотичната обстановка в Плевенска област е спокойна и през последната седмица не са докладвани случаи на заболели диви или домашни животни от Африканска чума по свинете – това каза в зала „Плевен“ д-р Иван Йорданов – директор на Агенцията по безопасност на храните в Плевен.

Заедно с Татяна Божинова – председател на Областната епизоотична комисия те информираха присъстващите за крайния срок, в който трябва да завършат мероприятията по премахването на домашните прасета в 20-километровата санитарна зона и кметовете на населени места в Плевенска област да представят списъци на стопаните, които доброволно са изклали прасетата, за да им бъдат раздадени по 300 лв. за санитарна обработка на местата, в които са отглеждани животните.

Представителите на местната власт задаваха въпроси, свързани с попълването на необходимата документация и отчитането на изразходените за препарати пари. Областната епизоотична комисия обяви, че следващото заседание ще се проведе в зала „Плевен“ следващият вторник, на 27 август.

Николай Стоев