Новини

Няма нови случаи на Африканска чума по свинете в Плевенско

В едноседмичният период от провеждането на Областната епизоотична комисия в Плевен няма постъпили сигнали за заболявания на животни от Африканска чума. Намерени са умрели прасета в Славяново, Байкал и Въбел, няма положителни резултати от изследванията на проби в централната лаборатория – обяви д-р Иван Йорданов – директор на плевенската дирекция на Агенцията по безопасност на храните.

Наблюдава се тенденция на спирането на заболяването на животните от Африканска чума – каза още той. Епизоотичната комисия взе решение за ликвидирането на животни, останали в 20-километровата зона около двата най-големи в областта свинекомплекса – в Дисевица и в Малчика от петък   – 9 август. Д-р Йорданов се обърна към присъстващите на епизоотичната комисия да предадат подготвените списъци с населените места, където са проверени дворовете на частните производители и не са установени животни. На базата на закланите животни ще бъде изготвен и списък за компенсиране на стопаните, които доброволно са премахнали животните.

За установени нарушения на заповедта на областния управител и за укриване на животни нарушителите ще бъдат санкционирани и ще им бъдат съставяни актове – каза на заседанието на епизоотичната комисия заместник-областният управител на Плевен  Татяна Божинова, която е председател на комисията.

Николай Стоев