Новини

Приключи Детският летен университет

В Регионална библиотека „Христо Смирненски“ приключи юбилейното – десето издание на Детския летен университет „През юли в „Игротеката“ – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство“. Както и в предишните издания, идеята на организаторите е да се съчетаят опитът на менторите и ентусиазмът на младежите доброволци в библиотеката. На откриването преди месец бе излъчен филмът „Десет години Летен детски университет – сто снимки в хиляди усмивки“, а в следващите тридесет дни децата имаха възможност да посещават интерактивни модулни занимания, в които придобиха начална финансова грамотност, запознаха се с Германия и немския език и няколко пъти програмираха с роботчетата Финч.

Малките посетители отбелязаха и 65-годишнината от създаването на РБ „Христо Смирненски“ с дискусионното студио „Четящите деца и модерната библиотека“. Децата имаха възможност да драматизират приказките „Кралица на красотата“, „Приказка за доброто“ и „Ураганът на приказките“, както и да покажат своята любознателност в игрите „Арка на четящите“ и „Кратки истории с морал“.

На финала на Летния детски университет те участваха и в арт терапия за деца „Опознай и изрази себе си чрез изкуството“, водена от художничката Ралица Петрова.

Свилен Димитров