Новини

Инициативният комитет за изграждането на паметник на Дойранската епопея призоваха всички да дарят средства

Фигурата на ген.Владимир Вазов вече е изработена от глина и се подготвя калъпът за отливането й – това обявиха на пресконференция днес от инициативния комитет за изграждането на паметник, посветен на героите на  Дойран.

По думите на Иван Нинов вече са платени около 30 хиляди лв. за свършеното дотук, а в сметката на сдружение „Героите на Дойран“ са останали 24 хиляди лв.

Иван Иванов се обърна към присъстващите журналисти да призоват хората да помогнат с каквото могат, а към плевенските общински съветници – да дарят за изграждането на паметника, тъй като досега само шестима от тях са дали своята лепта за доброто дело. Без да прави политически изявления и агитации Иван Иванов обяви, че единствената политическа партия, която е помогнала финансово, е ВМРО. Като изчете имената на депутати, общински съветници и граждани, дарили за изграждането на паметника, той напомни, че амбицията на инициативния комитет е до септември да бъде завършено всичко, ако, разбира се, бъдат събрани необходимите 35 хиляди лв. Останалата част от нещата вече е извършена, гилзите от Министерството на отбраната са получени и скулптурът продължава работа по трите фигури на войниците, въпреки, че все още не му е платено – поясни Иван Нинов.

Татяна Божинова – заместник-областен управител на Плевен благодари на всички институции, които помагат в реализирането на благородното дело и увери, че на всички нива –  и в общинската администрация, и в областната управа, и в общинския съвет има разбиране за нуждата от изграждането на паметника и единодействие по реализирането му. От инициативния комитет напомниха още веднъж на всички родолюбиви българи и към плевенския бизнес да помогнат с каквото могат за събирането на необходимите средства, като през септември ще бъде организирана още една дарителска кампания, по време на която ще се продава вестникът, свързан с Дойранската епопея, чиято стойност е 2 лева и  пари ще постъпват на банковата сметка на сдружение „Героите на Дойран“ в „УниКредит Булбанк“ АД IBAN: BG14UNCR70001523266575 BIC: UNCRBGSF.

Николай Стоев