Новини

25 години от първия поход посветен на Васил Левски

За 25-и път пешеходен поход по стъпките на Апостола ще тръгне  от Плевен. Тази година в него ще се включат 210 души, разпределени в 8 лъча. Участниците са от  Плевен, Левски, Никопол, Видин, София, Шумен и Карлово. Това стана ясно на пресконференция, дадена от организаторите на инициативата –  Васил Копчев-създател на похода, д-р Галина Цветкова-главен ръководител, Павлин Цонев-ръководител на първи лъч и Яна Митева-абитуриентка от МГ „Гео Милев“, която ще участва за 6-и път.

В юбилейния поход, от  Плевен до Карлово,  най-малкият участник е на 4-и години, а най-големият е над 70-години. За първи път ще има и ученици от началните класове, това са третокласници от ОУ „Йордан Йовков“ и СУ„Иван Вазов“. За тях е подготвен по-лек маршрут.

Началото на похода ще бъде даден на 11 юли от 18.30 часа пред паметника на Васил Левски. На следващия ден тръгват участниците от първия лъч, по определен график ще се включат и останалите от похода. На 18 юли в 10.30 часа всички ще се съберат в Карлово, където ще бъдат официално посрещнати от кмета на града и ще се включат в тържествата по повод 182 години от рождението на  Апостола. В празничната програма е отредено специално място на плевенските походници. В къщата на Левски те ще направят  мултимедийна презентация по повод  25 години от създаването на похода „По стъпките на Апостола“, ще изнесат  литературно-музикална програма. Сред официалните гости се очаква  да бъде и президентът Румен Радев.

По традиция при завръщането си в Плевен участниците ще поднесат цветя на паметника на Васил Левски, обясни д-р Галина Цветкова. В заключение на пресконференцията Васил Копчев  заяви, че този поход дава възмоност ние българите  да докажем, че Левски никога няма да бъде забравен, защото той е символ на свободата.

Валя Козовска