Новини

А.С.Пушкин развълнува и млади, и стари

Залата в Художествената галерия Дарение „Светлин Русев“ се оказа тясна да осигури места за всички, които искаха да присъстват на срещата,  посветена на 220 години от рождението на руския поет ,драматург,литературен критик,публицист и белетрист,основоположник на руския реализъм в литературата и една от най-влиятелните литературни фигури Александър Сергеевич Пушкин.

При откриването й председателят на Творческо обединение „Зора“ при сдружение „Евразия“ поетът Васил Милев разказа за живота и творчеството на гения на руската литература. С автобиографията и творчеството на А.С.Пушкин запозна присъстващите Нина Тодорова – заместник председател на българо-руския клуб „Дружба“. В залата прозвучаха много стихове в изпълнение на плевенски поети.

Вълнуващо беше включването на Саня Табакова, която под звуците на китарата и с мелодичния си глас даде импулс на ценителите на изкуството в залата да почувстват духа на епохата през XIX век. Преди своите изпълнения тя въвеждаше публиката в темата на песента и така музикалните произведения ставаха по-достъпни и по-близки до хората. Още една приятна изненада бяха подготвили организаторите на събитието – в залата беше и Красимир Кунчев – носител на специалната награда на вестник „Нова зора“ на фестивала на патриотичната песен „Отечество“. Неговите изпълнения също бяха посрещнати с аплодисменти.

На срещата, посветена на Александър Сергеевич Пушкин бяха огласени любопитни факти, свързани със срещите на поета с българи в Бесарабия. Председателят на сдружение „Евразия“ Евгения Иванова представи плевенския скулптор Иван Атанасов, който е автор на бюста, наречен „Музата на Александър“.

Валя Козовска

Николай Стоев