Новини

По вариант 17 писаха кандидатстудентите в Медицинския

Тази сутрин в Медицински университет –Плевен бе изтеглен Вариант 17  от първия кандидатстудентски изпит по биология от редовната сесия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“. Това стана в присъствието на ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова, зам.-декана на Факултет „Медицина” доц. д-р Добромир Димитров, зам.-декана на Факултет „Фармация“ доц. д-р Павлина Йорданова, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология доц. Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.

В рамките на четири часа кандидатите трябваше да решават тестове, структурирани в две части.  Първата част съдържа 40 въпроса, 20 от които са с отворен отговор. Втората част е  10 въпроса с подточки, като материалите са от учебника по биология от 8, 9 и 10 клас. Резултатите ще станат ясни до 9 юли, когато ще се проведе изпитът по химия.

Общо 781 кандидатстуденти ще се състезават за местата по държавна поръчка, редовно обучение, за специалностите „Медицина” и „Фармация“, което прави средно 4 кандидати, борещи се за едно място.

За учебната 2019/2020 година Медицинския университет разкрива две нови специалности във Факултет „Обществено здраве”. Новата бакалавърска програма по „Социални дейности в здравеопазването“ е с прием след средно образование по държавна поръчка. От 2019 г. стартира и приемът на документи за новоразкритата магистратура по „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ в задочна, платена форма на обучение, след завършена бакалавърска степен.

Валя Козовска