Новини

Годишнина на Пушкин ще отбележат в галерия „Светлин Русев“

На 3 юли, от 16 часа в художествена галерия „Светлин Русев” ще се проведе литературна среща с творчеството на Александър Сергеевич Пушкин – информира Евгения Иванова – председател на сдружение „Евразия“.

Поводът е 220 години от рождението на поета, а организатори са Българо-руски клуб „Дружба” и Творческо обединение „Зора” при сдружение „Евразия” – Плевен. Ако не беше заточението, Пушкин нямаше да е Пушкин, защото там се развива и формира неговият литературен талант. Първото си заточение (1820-24) той прекарва в южната част на Русия, където е под командването на генерал Инзов, помага му да работи с имигрираните в Бесарабия. Това са българите, които по-късно стават известни като „бесарабски българи“. В град Болград, разположен в южната част на Одеската област (Украйна), дъбът, засаден от Пушкин, продължава да расте  – той е подарък за българите в чест на тяхното запознанство – разказва историята, свързана с гениалния поет.

 

В залата на художествена галерия „Светлин Русев” очакваме да дойдат интелектуалци и хора, които обичат руската поезия и които са свързани с руския език – каза Евгения Иванова и добави, че в отбелязването на годишнината ще участват Саня Табакова – носител на много награди за изпълнение на руски песни и Красимир Кунчев – бард от София.

Те ще изпълнят руски романси по текстове на Александър Пушкин.

Николай Стоев