Районната избирателна комисия в Плевен приключи на 2 септември регистрацията на листите на партии и коалиции за предстоящите парламентарни избори. Общо 25 партии и коалиции, регистрирани в ЦИК, за внесли листи и в РИК – Плевен, съобщи на пресконференция днес председателят на комисията Кръстьо Крачунов. За разлика от миналите избори през 2013 година, за предсрочния вот в Плевен този път няма регистрирани независими кандидати за народни представители. Основните политически сили са записали пълен състав от 18 кандидат-депутати, като изключение прави само партия „Атака”. Всички листи са качени на сайта на РИК.
Подобни новини
Хандбален клуб „Шугар” спечели зонален турнир като домакин
Плевенската зала „Спартак” прие още едно зонално състезание, в което участваха отбори от Северна България. Вълнуващото изпитание срещна хандбалните тимове от Велико Търново, Левски, Белене и Плевен. Оспорваната битка на 10-годишните предизвика много емоции както сред хандбалистите, така и сред публиката. Победата в турнира заслужено спечели отборът на „Шугар”- Плевен. Втори останаха Белене, трети – Левски, а четвърти – Велико Търново. На победителите бяха връчени купи.
Тайната на вкусното готвене е страст и сърце
За да стане яденето вкусно, то трябва да се приготви със страст и сърце. Така обяснява силата на своя талант Клаудио Палиузо – италианец, мастър-шеф, член на F.I.C. Federazione Italiana Cuochi, Eurotoques Italia – Ireland – Germany – Sweden, Accademia Italiana Gastronimia Storica A.I.G.S, Universtа Magna Carta ristorazione eccellente (Universitа popolare) Introduction. В „Юроток” е доживотен член. Когато попиташ Клаудио какво е мястото му в организацията, той с гордост отговаря, че на върха й стоят двама, които, по неговите думи, са с ранг на папата, а отдолу са апостолите – хората, които са техни ученици и са овладяли опита и знанията им. А те са само 25-ма и Клаудио Палиузо е един от тях. Организацията обединява близо 2 000 души – обучаващи се, готвачи, помощник-готвачи, главни готвачи. Позицията на Клаудио му дава възможност да организира работата в едни от най-елитните хотели и туристически обекти в света. А когато го попиташ откъде идва страстта към готвенето, той обяснява всичко с произхода си – италианското семейство, в което присъства голяма маса, приготвянето на различни ястия от майката, край която се въртгят и децата. Роден е през 1956 г. в немската част на Швейцария в семейство на италиански емигранти. След завършване на средното си образование, е показал много добри умения в предпечатната подготовка и в печата. Но баща му, калабриец, е настоявал да се занимава с професия, която би му дала сигурен доход. Така Клаудио попада в оръжеен завод за производство на танкове, но след три месеца му казват, че не става за тази работа. Тогава роднина по линия на майка му отвежда 16-17-годишния юноша в Австрия, където има малък хотел. Забелязва, че младежът проявява интерес към кухнята и му казва: „Искаш ли да учиш? Не съм ти баща и не мога нито да ти се сърдя, нито да те наказвам. Ако решиш да учиш, ще те издържам, но ако се провалиш, ще те убия!”. Така шеговито коментира началото на кариерата си като готвач Клаудио.
Студенти от чужбина се записаха в училището по лапароскопска и роботизирана хирургия
Четвъртото училище по лапароскопска и роботизирана хирургия отвори врати в Телекомуникационния ендоскопски център на Медицински университет – Плевен. То беше официално открито от проф. д-р Григор Горчев, член кореспондент на БАН и почетен ректор на висшето училище, който и първи изнесе лекция пред участниците. Той подчерта, че лапароскопската хирургия е високо интелектуална хирургия, на умните и бързо мислещите хора.
Поради големия интерес, за първи път тази година занятията ще са на 2 сесии. Първата е за български, а следващата – за чуждестранни студенти. Тя ще се проведе през март 2016 година.