Новини

Зоналният етап на „Пусть всегда будет солнце“ ще бъде тази събота в Червен бряг

Тазгодищният конкурс за руска поезия, песен и танци „Пусть всегда будет солнце” набира скорост и участниците стават все повече и повече. Интересното е, че на проведения Областен етап от конкурса падна възрастовата граница, но това не влоши качеството на подготвените изпълнения и по думите на Ирина Иванова – председател на журито в плевенската зала „Катя Попова“ участниците в областите поезия, песен и танц показаха завидни умения и добро владеене на руския език. Тази събота /1 юни/ предстои Зоналният етап на конкурса. Той ще се проведе в гр. Червен бряг, в народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1908“ – информира Пламен Александров – председател на областната организация на Национално движение Русофили  – Плевен.

Близо 300 изпълнители на различна възраст ще излязат на сцената на читалището. Те са от различни възрастови групи и ще се борят за първото място в жанра, в който се представят, за да получат правото на участие в Националния етап на конкурса, който през тази година по традиция ще бъде в Казанлък, на 12 септември.

75 са изпълнителите, от тях – четири детски градини, има хорове, вокални групи, индивидуални изпълнители – уточни  Пламен Александров. Председател на тричленното жури, което ще оценява участниците от четири области – Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, е Данаил Цолов.Той е утвърден специалист в областта на музикалното изкуство и на българската хореография. Работил е три години като преподавател в Българското училище в Болград/Украйна/, където е преподавал българска хореография. Конкурсната програма ще започне в 13 ч., а резултатите от класирането ще бъдат обявени същия ден, след края на изпълненията.

Николай Стоев