Новини

Започна изграждането на АМ „Хемус” край Плевен. Бойко Борисов на инспекция

Министър-председателят Бойко Борисов направи днес инспекция на строителството на Автомагистрала „Хемус”. При пътен възел „Плевен-Ловеч” вече се строи. „Целта е да направим обекта необратим. Изключително важно е да се отпушат строителните работи”, заяви при пристигането си министър-председателят. И уточни, че досега отчуждителните процедури на земеделските земи са забавили проекта, но когато бъде изградена автомагистралата Брутният вътрешен продукт в този регион на страната ще се увеличи с 10%. „Магистралата ще е различна и за Плевен, и за Ловеч, и на курсантите от Долна Митрополия съм обещал“, каза още Бойко Борисов. Той съобщи, че през август ще започне и строежа на два лота по пътя Велико Търново-Русе.

При визитата си на обекта министър-председателят беше придружаван от заместник-министъра на МРРБ Николай Нанков, от вицепремиера Томислав Дончев и от министъра на финансите Венцислав Горанов.

На журналистически въпрос Борисов посочи, че по АМ “Хемус“ ще има тол система, за да се поддържа и изплаща. “Едно е да поддържаш две ленти в зимно време, друго е шест”, каза Борисов. Той подчерта, че системата за плащане и използване на пътищата от тежкотоварните превозни средства е справедлива. “И вчера на срещата ми с превозвачите – няма някой, който да е против тол системата. Въпросът е да го направим така, че особено тежкият трафик – над 3,5 тона, който най-много износва пътните съоръжения, да си плаща”, допълни премиерът Борисов.