Новини

452 служители на ОДМВР охраняват изборните секции в област Плевен

Във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 година в ОД МВР – Плевен е изготвен план за дейността на структурите звена в дирекцията за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред, осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението и охрана на изборния процес в периода, в периода на подготовка и при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 година, съобщават от ОДМВР – Плевен.

В Областната дирекция и в Районите управления са сформирани оперативни щабове. Щабът поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на област Плевен и с всички организации, имащи отношение към вота. Съвместно с прокуратурата и ДАНС са набелязани  мерки за гарантиране на честен и безпристрастен вот. Създадена е оптимална организация за получаване и отработване на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и при нарушения, свързани с изборния процес. Полицейските служители извършват незабавни проверки по всеки постъпил сигнал, като събраните материали са докладвани в РИК и Прокуратурата.

От 7 до 27 май 2019 година в Министерството на вътрешните работи функционира денонощно открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail izbor@mvr.bg ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.

Подаваните на откритата линия сигнали трябва да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

В седмицата преди датата на изборите за членове на Европейския парламент от Република България Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, е ускорено издаването ѝ или са издадени удостоверения за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност. До 24 май 2019 година служителите са издали 8 удостоверения, с които гражданите да гласуват.

Във връзка с предстоящия вот полицейските служби и органите на противопожарна безопасност и защита на населението са извършили охранителни обследвания на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на изборите и предизборните мероприятия. Създадена е организация за пилотиране и охрана с полицейски сили при транспортиране на бюлетините.

В деня на вота в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица или в нетрезво състояние, както и употребили упойващи вещества, и носещи обемисти и съмнителни предмети.

При необходимост полицейските служители ще извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции.