Новини

Директорът на плевенския театър с награда за режисура

В навечерието на 24 май директорът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Васил Василев   получи награда за режисура от Международен фестивал  във Враца.

В деветото издание на фестивала са участвали  театрални постановки от България, Румъния, Македония,Словения,  Хърватия и Грузия. След селекция журито, с председател Нора Макарова – Русия и членове Юрий Юшкевич -Украйна и Драган Яковлевич – Сърбия,  удостоява с награда за режисура Васил Василев. Призът се дава за постановката на спектакъла „Договор 2019“ от Майк Бартлет на Театър 199  „Валентин Стойчев“ – София. В същото представление  награда  за най-добър сценичен дует получават  Надя Дердерян и Ана Вълчанова.  Актрисата Дердерян играе и  в спектакъла на плевенския театър „Вишнева градина“  с режисьор Василий Сенин. За поддържаща женска роля тя  бе номинирана за театралната награда „Икар“ през 2018 година.

Само преди броени дни  трупата  на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ имаше участие в два престижни международни фестивала- „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград и Фестивала на комедийния спектакъл в Габрово. Всички изяви на актьорите са посветени на 100 -годишнината от създаването на професионален театър в Плевен.

Валя Козовска