Новини

Хиляди пяха заедно „Върви, народе възродени!” в Плевен

Тържественото честване на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, започна в Плевен с шествие, начело със свещеници от православните храмове, носещи иконата на Светите братя Кирил и Методий. Шествието премина през пешеходната зона и стигна до паметника на Светите братя на едноименната улица в града, където се проведе тържествен ритуал.

Свещеници отслужиха празничен молебен, след което с приветствие към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански и припомни делото на великия български цар Борис I за разпространение на писмеността на български език и християнизирането на страната ни. Г-н Спартански подчерта, че честваме паметта на всички онези, които направиха така, че да я има днешна България и днес една голяма световна територия да пише и да се изразява с нашите букви. „Това е нашият принос към световната културна съкровищница и история, което ни прави горди и достойни европейци. Ние не само винаги сме били в Европа, но и сме най-старата съвременна европейска държава. Вярвам в мъдростта на българския народ, в устойчивостта на нашите традиции, вярвам, че докато има българи по тази земя никога няма да бъде забравено делото на Светите братя Кирил и Методий и на техните следовници. Затова днес трябва да изкажем своята благодарност на тези, които създадоха буквите, които апостолски съхраниха вярата, културата, религията, традициите през вековете и на техните достойни следовници днес – всичките наши учители, културни дейци, дейци на духа и на науката, които правят така, че българското племе да има своята свяст и да има своето достойно място в съвременната Европа! Честит празник! И нека Бог да пази България!”, каза още г-н Спартански.

На тържеството в Плевен бяха народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, присъстваха областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, и неговите заместници, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, множество плевенчани и гости на града.

Честването продължи с хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени!” на 11 хорови формации, заедно с които пяха хиляди плевенчани. В алеята пред Военния клуб се провежда „Празник на книгата”.