Новини

Плевен днес празнува!

Празнично шествие от площад „Стефан Стамболов“ до централния площад „Възраждане“ днес  даде начало на тържествата в Плевен. Ученици, учители, представители на културни институти, десетки официални лица, граждани и гости на града преминаха по главната улица на града, заедно с Общинския духов оркестър.

Участниците носеха портрети на най-изявени личности на Плевен от Освобождението насам, които имат принос в националната и световна история, изкуство и култура.

Церемонията на площад „Възраждане“ започна с издигане на знамената на Община Плевен, Република България и Европейския съюз, след което свещеници от плевенските  храмове отслужиха  молебен за здраве и благоденствие.

На площада бяха народни представители от 15-и многомандатен избирателен район , областният управител Мирослав Петров, председателят на Общински съвет Мартин Митев, общински съветници, кметът Георг Спартански и заместниците му, бивши кметове на града в годините назад, директори на институции, дейци на културата, десетки плевенчани и гости. На площад „Възраждане“ имаше гостуващи делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон /Русия/, Плоцк /Полша/, Браила /Румъния/, Битоля /Македония/, Кавадарци /Македония/ и Брест /Беларус/.

Приветствие за празника отправи кметът Георг Спартански. Той благодари на всички, които неуморно и почтено работят, за да бъде Плевен по-красив, за да върне славата си на икономически, културен, административен и политически център на България.

Празничната програма на площад „Възраждане“ продължи с концерт, първи на сцената излязоха децата от вокална група „Арлекино“ при читалище „Съгласие 1869“ с диригент Виолета Боянова. Те изпълниха песента „На Плевен с любов”, записана в студиото на Максим Горанов. Текстът е на Надежда Захариева, музиката е дело на Хайгашод Агасян. Повод за създаването й е празника на Плевен и 150-годишния юбилей на „Съгласие”.

Музикален поздрав поднесе и танцова формация „Донско сияние“, пристигнали за празника от побратимения Ростов на Дон /Русия/. След тях на сцената звучаха български шлагерни песни в изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. В празничния 15 май в залите на Регионалния исторически музей са представени и две експозиции – фотоизложба „Град Ростов на Дон – поглед в бъдещето“ и музейна експозиция, посветена на 55-годишнината от установяване на партньорски отношения между Плевен и Ростов на Дон.

Денят ще завърши с концерт на рок група „Легендите“ на площад „Възраждане“ от 22.30 ч. и празнична заря.