Новини

Походът срещу диабета стигна и до Плевен

Плевен днес е част от Националната дарителска кампания „Поход срещу диабета”, организирана от Лайънс движението в България. Кампанията ще се провежда цялата седмица в над 20 общини в България и Румъния. Целта е да бъдат набрани средства за закупуването на сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1. Идеята е с разнообразие от спортни и развлекателни събития да се насочи вниманието на максимален брой българи към превенция на болестта и грижа за собственото им здраве.

В нашия град инициативата започна сутринта на стадион „Плевен“, където бе издигнат привързан балон в знак на съпричастност към болните от диабет.

Велосипедистите, участници в сухопътния маршрут на  „Похода срещу диабета”, бяха посрещнати на площад „Възраждане“ от фанфарния оркестър на Начално училище „Христо Ботев”.  В центъра е разположен  информационен пункт за раздаване на материали, свързани със захарния диабет. Той ще остане там до 15 часа, а студенти от Медицинския университет ще измерват кръвната захар на пусналите СМС на номер 17771 в полза на дарителската акция. На благотворителен базар пък се продават якета, тениски, шапки и брошури с рецепти за диабетици, както и  десерти за диабетици, изработени от дамите от Лайънс клуб – Плевен „Огледало”.

Свилен Димитров