Новини

Близо 1 400 деца посетиха образователните концерти на филхармонията

„Пролетни усмивки“ се наричат образователните концерти, които Плевенска филхармония представи в зала„Катя Попова“. В музикалните изяви участваха още възпитаници от Балетната школа и от Вокална група „Арлекин“ при НЧ „Съгласие 1869“. Само за три дни те изнесоха  седем концерта пред близо 1 400 деца. Това са ученици, от първи до шести клас,  от ОУ „Валери Петров“ и „Цветан Спасов“, НЧ „Отец Паисий“ и „Васил Левски“, СУ „Иван Вазов“ и „Анастасия Димитрова“ и НУИ „Панайот Пипков“.

„Програмата е направена специално за детска аудитория,  като по-голяма част от произведенията са  познати, мелодични и носят пролетно настроение“, обяснява диригентът Славей Тинчев. Той е категоричен, че този тип концерти запознават децата не само с музикалните произведения, но ги научава как да се държат в концертната зала и кога могат да ръкопляскат.

Балерините  от Балетната школа, с художествен ръководител Маня Николова, очароваха с грация и финес, а приказката  „Дядо и ряпа“, поднесена на фона на „Ръченица“ от  сюитата „Тракийски танци“ на Петко Стайнов , всеки път предизвиква  искрен смях и забава.

Децата от Вокална група „Арлекино”, с ръководител Виолета Боянова, представяха четири песни от концертната им програма с  Хайгашод Агасян. Публиката  с удоволствие запяваше  познатата на всички малчугани песен „Светът е хубав, светът е чудесен“.

Всеки  концерт завършва със  забавния танц на пингвина, в който се включват всички малки зрители.

Валя Козовска