Новини

Наематели с влязла в сила присъда ще губят право да ползват общински жилища

Ще бъдем безкомпромисни към некоректните наематели на общински жилища, за пореден път категорично заяви кметът Георги Спартански. През изминалата седмица служители на ОП „Жилфонд” извършиха 71 проверки. За две от жилищата е отчетено, че не са поддържани добре и са дадени предписания да бъдат приведени в добър вид, в едно е открито лице, което не фигурира в заповедта за настаняване, а наемателите на други осем жилища са в чужбина, свидетелстват съседи.

На предстоящата сесия на Общинския съвет ще се разгледа предложение за нова Наредба №18 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти, поясни Георг Спартански. Той допълни, че има договореност с полицията и съда за предоставяне на информация за наематели, срещу които има повдигнати обвинения. При влязла в сила присъда договорите с тях ще бъдат прекратявани.

По информация от ОП „Жилфонд” общинските жилища са 620. В 223 са настанени лица от малцинствен произход. Статистиката беше  поискана от кмета поради многобройните коментари в социалните мрежи, че в общински жилища в Плевен се настаняват приоритетно роми. Цифрите категорично доказват, че това далеч не е така, както е видно съотношението е 2:1 в полза на останалите наематели, допълни кметът.