Новини

Плевенските жабки в очакване на астрономическата пролет

Фигурите на трите  жабки, поставени на Водната каскада, грейнаха в навечерието на пролетта.  Бронзовите рожби  на скулпторите Убавка Тончев и Константин Симеонов-Костика , отново са заедно, след опита за „отвличане” на единия жабок. Мирът  вече е възстановен и  приказните герои очакват своите почитатели.

33-годишният Стилян Иванов, спасителят на жабока, и досега не вярва, че може да има такива лоши хора, които искат само да рушат. „Загубили сме способността да виждаме хубавото около себе си“, казва той.

  

Бронзовата композиция с трите жабки  бе подарена на плевенските граждани от  творческото семейство, което с желание  и  радост  сътвори товрбата. По идея на Костика те изработват тези симпатични герои, като всеки от тях носи своя характер и има отличителни белези. „Жабката с гердана е моя, тази с папионката е обща. Вандалите посегнаха на жабката на Костика. Искахме да върнем някакъв спомен от предишните жабки, като създадем нова композиция и я дарим на плевенските малчугани“, разказва Убавка Тончев. По нейни думи заедно с мъжа си не искат да се връщат към този лош спомен, когато вандали се опитват да изтръгнат едното жабче и оскверниха бронзовата композиция. „Та те са наши рожби,  трудно го преодоляхме, но сега отново сме радостни“, добавя Костика.

Валя Козовска