Новини

Ден на розовата фланелка проведоха в ОУ „Лазар Станев“

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.


Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят.

За първи път в България се отбелязва през 2012г. Днес с розови символи се окичиха децата и преподавателите от основно училище „Лазар Станев” – Плевен.

Те се състезаваха в няколко вида спорт и показаха съпричастност към идеите на инициативата . Директорката на учебното заведение Мариана Туцева каза за радио „Плевен”, че обстановката е спокойна и учениците не познават думите „тормоз в училище”, тъй като и преподавателите, и възпитаниците знаят какво означават думите да си толерантен с другите.

Децата показаха уменията си в различни видове спорт, а имаше и снимки за спомен от деня. Най-весело беше при второкласниците!

Николай Стоев