Новини

Седмица на румънската драматургия организират в Плевен

Две театрални пиеси от румънски автори показват  тази седмица в нашия град. Това са пиесите „ Лоши деца“ от Михаела Михайлов и  „Натюрморт със затлъстял племенник” от Йон Сапдару. Плевенската публика може да посети тези представления, като входът  за тях е свободен. Организатори на събитията са Община Плевен и   Областна администрация –Плевен с участието на  Държавен драматичен театър –Търговище и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“-Плевен.

На 4 юни в зала „Катя Попова“  бе представена  пиесата  „Лоши деца“ от румънската авторка Михаела Михайлов. Това е най-новият спектакъл, включен в репертоара на Държавен драматичен театър – Търговище. Превод – Лора Ненковска, режисьор на постановката е Денислав Янев, сценографията и костюмите са на Галина Абаджимаринова. Произведението е написано по действителен случай и отразява извършено насилие сред ученици в едно училище. Представлението е част от дейностите, заложени в програмата на Местната комисия за противообществени прояви при Община Плевен като превенция срещу насилието.

На 6 юни, четвъртък, от 19 часа спектакълът „Натюрморт със затлъстял племенник” на румънския драматург Йон Сапдару ще бъде представен  от плевенската театрална трупа. Превод Лора Ненковска, режисьор Боян Иванов, сценография и костюми Ванина Цандева.

Представлението е  в рамките на Дейност 1 на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 година.То  се осъществява от Областна администрация-Плевен в партньорство с Драматично-куклен театър „Иван Радоев”.

„Доброто ни сътрудничество с плевенския театър в лицето на директора Васил Василев вече се утвърждава като една позитивна традиция, която има потенциал за развитие”, каза областният управител Мирослав Петров.

Зрителите ще видят една комедия за саможертвите, от които няма нужда, за сериозните и не толкова сериозни проблеми на героите, които вярват, че живеят в драма. Една комедия за безизходицата и избора, дали да промениш живота  си или да продължиш по течението.