Новини

Плевенчани сведоха глави пред паметта на Апостола


Граждани, деца и ученици днес се събраха пред паметника на Васил Левски, за да сведат глави и да отдадат почит пред подвига и героизма на големия българин.

На площада пред монумента на Апостола бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, областният управител на Плевен Мирослав Петров, депутати, общински съветници, представители на неправителствени организации, млади гвардейци и деца от клуб „Млад възрожденец” от НУ”Хр.Ботев”.

Тържественият ритуал по повод годишнината от обесването на Васил Левски започна с тържествен строй от представителна рота на Плевенския гарнизон под звуците на Общинския духов оркестър, след което беше отсужена панихида от плевенски свещеници.

В словото си към присъстващите кметът Георг Спартански подчерта, че Апостолът в никакъв случай не би искал да бъде превръщан в икона, пред която да се прекланят българите, а би искал политиците да ни водят към прогрес, президентът на републиката да бъде обединител на всички, ръководителите на общинската власт да работят в полза на хората, които са ги избрали и които са им гласували доверие.

Ученичката от плевенската математическа гимназия „Гео Милев” Павла Манова прочете пред присъстващите есе, в което е описала Васил Левски като знаме и пример за подражание от малки и големи.

Пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя. Присъстващите с едноминутно мълчание почетоха паметта на Васил Левски.

Николай Стоев