Новини

Международното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2019” отвори врати

Пчелари и представители на повече от 150 фирми, свързани с производството и предлагането на мед и пчелни продукти у нас и в чужбина си дават за поредна година среща в Плевен дни преди празника на българските пчелари – 10 февруари, Св. Харалампий. С официална церемония днес в присъствието на гости и участници бе открито 17-то Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2019”. По традиция форумът се провежда в Търговски център „Плевен“ и ще продължи до неделя  /10 февруари/.

 

Началото на изложението бе поставено в присъствието на евродепутата Момчил Неков, народния представител Чавдар Велинов, областния управител Мирослав Петров, председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, кмета на Община Плевен Георг Спартански, директора на ОД „Земеделие” Нора Стоева и директора на Държавен фонд „Земеделие“ – Плевен Цветомир Генчев, представители на браншови пчеларски организации, много приятели на форума.

 

При откриването му лентата прерязаха областният управител Мирослав Петров и един от водещите пчелари в Плевенския край Васил Палазов. На Международното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2019” посетителите могат да видят, договорят и закупят продукти от водещи български производители и дистрибутори в бранша. Едни от най-добрите пчелари в страната предлагат многообразие от мед и неограничен брой производи – лечебна козметика, храни и пчелни напитки. Представени са и последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, специализирана литература, медоносна растителност, техника и др. Редом с това пчеларите имат възможност да се запознаят и с асортимента на фирми и представители от Австрия, Канада, Италия, Германия, Англия, Полша, Сърбия, Турция, Гърция, Китай, Финландия, Франция, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ, Русия, Швеция, Испания, Румъния, Словения, Унгария, Пакистан. Изложението отново ще бъде посетено от организирани групи пчелари от различни региони на страната и от Румъния, Сърбия, Хърватия, Гърция, Македония, Кипър, Турция.

 

По традиция част от изложението е и съпътстваща програма, включваща презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството и  посещение на образцови пчелини. В рамките на форума отново се провежда и Международен конкурс за детска рисунка, тематично свързан с пчеларството. Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2019” ще приключи в неделя с връчване на Голяма награда „Крило на успеха” за новаторство в пчеларството, награда за най-проспериращ млад пчелар за 2018 година и призове в няколко отделни категории. Ще бъдат отличени и участниците в конкурса за детска рисунка и пластика.

17-то Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2019” се организира от „Партнерс Експо” ООД и Областния пчеларски съюз, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и преминава под патронажа на Министерството на земеделието и храните и областния управител на Област Плевен.

Николай Стоев