Новини

Очертава се трудна година за българското пчеларство

Плевенските пчелари и през тази седмица проведоха традиционната съботна среща, на която канят различни лектори и специалисти в областта на бранша, за да споделят опит и да натрупат нови знания за предстоящия сезон. В Дома на пчеларя тази събота гост беше Румен Милев – председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни продукти в България.

В залата присъстваха близо сто пчелари от Централна Северна България, които имаха възможност да се запознаят със статистическите данни, свързани с търговията на мед, конкуренцията на големите производители и присъствието им на българския пазар, както и законодателни нормативи, които касаят бранша. По думите на лектора 2018 година не е била добра за българското пчеларство.Причините са неблагоприятните климатични условия и промяната на пазарната ситуация за продажба на пчелен мед и пчелни продукти в световен мащаб в негативна посока.

За съжаление цените на европейския пазар за българския пчелен мед са с по-ниски ценови нива, занижено търсене за сметка на внос от Украйна, Индия, Китай. А това очертава 2019 година като една тежка. Пазарът от началото на годината е стагниран – слаби продажби и слаб износ, но това в бранша е нормално, тъй като Европа е насочила вниманието си към покупки от Южна Америка. В България пряката финансова подкрепа за пчеларите е недостатъчна – категоричен е Румен Милев. Той добави, че взаимоотношенията между ръководената от него Асоциация и плевенския Областен пчеларски съюз са традиционни и много плодотворни. Определя Пчеларското изложение в Плевен като едно от най-значителните в бранша и каза, че то е номер едно в България, въпреки, че има вече такива форуми в Добрич, Пловдив и в други градове. Лекторът отговори на многото въпроси, поставени от присъстващите пчелари и им пожела успех в тяхната нелека задача да отглеждат и опазват пчелните семейства и да произвеждат качествен мед.

Николай Стоев