Новини

„Андрешковците“ са стрували на общината половин милион лева повече през 2021 година

Нов паметник ще краси няколко дни най-красивия плевенски площад – „Възраждане“, около който са построени най-красивите сгради в града. Паметникът обаче не е Монумент на красотата, а точно обратното, според кмета Георг Спартански купчината отпадъци, струпана между читалище „Съгласие“ и Мавзолея олицетворява безотговорността и „андрешковщината“ на редица наши съграждани. Инициативата на градоначалника цели да покаже колко много боклуци са събрани само за няколко часа в Плевен от фирма „Уейст солюшънс България” при обход на нерегламентирани за целта места – дивани, фотьойли, автомобилни гуми, врати, черчевета, матраци и всичко останало, което се изхвърля от един дом при ремонта му. А според нейния управител Иво Георгиев, това е само една петнадесета част от обезвредените нерегламентирани сметища за една седмица. Те не могат да се изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци, за тях са нужни специализирани контейнери за строителни отпадъци, каквито голяма част от плевенчани не поръчват. А те могат да направят това на телефон 064 80 28 90.

Парите, които общината отделя за непредвидено почистване, се увеличават всяка година и ако до скоро за целта отиваха по 300 000 лева годишно, през 2021 ликвидацията на нерегламентирани сметища е струвала 570 000 лева.

За първите пет месеца на 2022 година пък вече са похарчени над 200 000 лева за извозване на произволно захвърлени домашни потреби. Изхвърляните в обикновените контейнери строителни отпадъци пък често чупят пресите на сметосъбиращите камиони и това обърква графика на „Уейст солюшънс България”, каза още г-н Георгиев.