Новини

Плевенският театър стана на сто години

 

Това е поводът, който събра днес в Актовата зала на Община Плевен актьори, режисьори, общински съветници и приятели на театралното изкуство. Преди това кметът на Община Плевен Георг Спартански прие в кабинета си директора на театъра Васил Василев и в присъствието на журналисти беше направена възстановка на събитията преди 100 години, когато точно в 10 ч., на 22 декември, тогавашният плевенски градоначалник Алекси Милев и Александър Гюров са се срещнали, за да прочетат правилника на първия професионален театър в града.

На среща в Актовата зала Георг Спартански подчерта, че за общинското ръководство плевенският театър като институция е бил винаги приоритет и усилията в близко бъдеще са насочени към реновиране на сградата отвън и отвътре по проект за 5 милиона лева. А за плевенската трупа каза, че тя е разнесла славата на града ни не само в страната, но и в чужбина. Като жест на признание към творческите успехи на плевенския театър и във връзка със стогодишнината кметът Георг Спартански връчи на Васил Василев почетен плакет на Община Плевен.

В отговор  на добрите думи директорът на плевенския театър подари тетрадка с автобиографични бележки на Александър Гюров „На превала”, в която е събрана историята на плевенската Мелпомена.

Той добави, че през февруари предстои учредяването на Асоциация със седем европейски театъра. Славата на плевенските театрали вече се носи в страни като Литва,  Полша, Украйна, Русия, Хърватия, Македония, Сърбия.

На финала актьорите Мариета Калъпова, Антъни Пенев и Асен Данков бяха подготвили импровизирана драматизация, по време на която прочетоха пасажи от спомените на първия директор на Плевенския професионален театър Александър Гюров, които ни върнаха към първите стъпки на основоположниците на театралното изкуство в града ни.

Валя Козовска и Николай Стоев