Новини

Укрепването на проблемния мост край с. Горник ще започне до месец

Предприети са всички необходими действия за справянето със ситуацията на моста над река Искър край с. Горник. Това каза на пресконференция днес областния управител на Плевен Мирослав Петров. Той обясни, че с кмета на Червен бряг са уточнени процедурите по подготовка на документи, за да се сформира комисия за насрещна повторна проверка, след което констатациите да отидат в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. От друга страна инженерингова комисия е направила оценка на авариите и е изпратила становището си до същата комисия.

Областният управител е разговарял с министъра на вътрешните работи, който е председател на Междуведомствената комисия и е получил уверението, че  проблемът с моста ще бъде внесен днес и ще се реши финансиране за възстановяването му. 985 хиляди лева са необходими за дейностите. Укрепването на моста ще стане с една  П-образна рамка и в края му с подпорни съоръжения ще се подсили другата му част. Мирослав Петров подчерта, че кариерите за строителни материали са отдалечени от мястото на ремонта и пътят за доставянето им е удължен. Водата в реката също ще препятства строителството, защото ще се налага използването на скъпа техника. Всичко това ще оскъпи възстановителните работи. Срокът е от три седмици до един месец – уточни областният управител и добави, че проблемите с моста над река Искър са се появили, тъй като трасето не е предвидено за преминаване на тежкотоварни автомобили. Депутатът в Народното събрание Пламен Тачев, който също присъства на пресконференцията увери, че процедурата по избор на изпълнител ще стане с покана и това ще намали до голяма степен времето за избора му. Мирослав Петров обясни още, че внесеното искане на инициативен комитет за организиране на протестни действия днес,27 ноември 2018 г., от 16 ч. до 17,30 ч. във връзка с бездействието на държавните и общински органи за справяне със ситуацията не отговаря на истината. Той добави, че обществеността трябва да знае реалната обстановка. Към това се присъедини и депутатът Пламен Тачев, който увери присъстващите журналисти, че всички народни представители от неговата парламентарна група са поели ангажимента да работят за справянето с проблема.

Данаил Тоновски – кмет на с.Койнаре говори пред присъстващите от името на няколко свои колеги, че те са изпратили докладни записки също за проблеми с мостове, но досега не са получили отговори. Проблемите са се появили, тъй като болшинството от превозните средства са започнали да преминават през тези населени места, след като са затворили моста до с. Горник. Затова кметът на с. Койнаре потърси помощта на областния управител, който отговори, че грижите за общинските съоръжения са задача на общинското ръководство и респективно на общинските съвети по места.

Николай Стоев