Новини

В 18 досъдебни производства ще съдят телефонни измамници

Плевенската дирекция на Вътрешните работи се е справила отлично с пресичането на престъпните мрежи за телефонни измами в региона – това констатира на пресконференция прокурор Пламен Петков – ръководител на  Районна прокуратура Плевен. Той е предложил на старши комисар Красимир Начев –директор на Областната дирекция на Вътрешните работи в Плевен да награди двамата служители, които са работили усилено за залавянето на телефонните измамници.

По думите на прокурор Петков досега са заведени 18 досъдебни производства за телефонни измами и са върнати на потърпевшите близо 70 хиляди лева. На организираната пресконференция в залата на Областната дирекция на МВР – Плевен присъстваха директорът старши комисар Красимир Начев, неговият заместник комисар Петър Енчев и говорителят на Районна прокуратура Плевен Добринка Матеева. Прокурор Петков обясни още пред журналистите, че установяването на телефонните измами и залавянето на престъпниците е особено затруднено от факта, че те са жители на други райони от страната, пристигат тук, извършват престъпната си дейност и след това се укриват. Затова задържането им е затруднено. В дейността си те използват и телефонни оператори от други държави, което е допълнителна пречка в работата на криминалните служители.

Старши комисар Красимир Начев огласи данните за криминогенната обстановка в Плевенска област от началото на годината досега. Извършени са 231 престъпления, като за същия период през миналата година те са 318. Продължава тенденцията за намаляване на броя на престъпленията. В битовата престъпност в малките населени места са взети мерки и в най-проблемните райони – Мечка, Славяново, Коиловци, Бръшляница за четири месеца няма нито едно извършено престъпление. В края на миналата година беше извършено едно убийство, което по първоначални данни не водеше криминалистите към насилствена смърт. Трупът на възрастната жена е престоял 6 денонощия. Но след внимателен оглед е установена причината за смъртта й и лицето, извършило престъплението, през януари е било откарано в ареста на полицията с постоянна мярка за задържане –обясни старши комисар Красимир Начев.

Николай Стоев