Новини

Плевен в очакване на Международния фестивал на китарата

Плевенската  публика е в  очакване на Международния фестивал на китарата в Плевен. Четвъртото му издание ще е от 28 ноември до 2 декември. Интересът към събитието е голям. След броени дни в нашия град ще пристигнат участници от три континента. Ще има представители от 24 държави – Австрия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Кипър, Косово, Македония, Мексико, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Холандия, Швейцария, Южна Корея, Япония.Това съобщи на пресконференция  художественият директор и създател на фестивала Николай Михайлов, учител по китара, заместник-директор в НУИ „Панайот Пипков“. По негови думи първоначалната идея  за развитие и утвърждаване на плевенската китарна школа вече е надградена до визия за Фестивала като инструмент за подкрепа на китарното изкуство. По време на концертите и майсторските класове  се дава  шанс на  младите таланти да се запознаят с изкуството на известни  артист-изпълнители.

Тази година събитието успя да привлече 36 официални гости, които ще изнесат 6 концерта, ще направят 3 уъркшопа, ще проведат 107 часа майсторски класове, ще бъдат част от престижното международно жури. В града ще дойдат 179 участника, записани  за участие в конкурса, който тази година е разделен на 4 жанрови категории и общо 15 възрастови групи.

Фестивалът включва  концертни вечери,  конкурс в четири жанрови категории- класическа китара, електрическа китара, акустична китара и китара и глас.Организират се  айсторски класове с водещи световни имена на китарното изпълнителско изкуство, както и изложение на музикални продукти и представяне на музикални инструменти и лютиери.

Победителите от конкурса участват в турне в осем български града, а като финал се провежда и лятна китарна академия.Събитието се организира от  сдружение „Изкуството до мен“ и читалище „Лик-1959“, съорганизатори са  НУИ „Панайот Пипков”, НЧ „Съгласие 1869”, Община Плевен, областна администрация, Плевенска филхармония и Министерство на културата.