Новини

Осветиха нов триптих в католическата църква

На 13 октомври се отбелязаха  101 години от  последното явление на Дева Мария пред трите овчарчета в португалския град Фатима.По този повод в плевенското епархийно светилище беше чествано благославянето на новия триптих и едновременно олтар в църквата. Автори на произведението са Маргарит Иванов, Атанас Атанасов и Станимир Желев.Това е нещо ново за храма, поставено на мястото на  скулптурната композиция на Дева Мария с трите деца, изработена от професор Кирил Мескин.

Модерната артинсталация  се състои от три самостоятелни творби обединени около една идея, явленията на Божията майка във Фатима. Вратите на триптиха  по уникален начин се отварят и затварят на фона на музиката  „Аве, Мария“, обясни при представявнето отец Венци Николов.По негови думи подобна композиция няма на Балканите, за нашите географски ширини това е нещо ново. Такива произведения на изкуството са характерни за религиозни места в Западните църкви, като тези в Полша и Италия.За това може да се каже, че този триптих е уникат за епархийното светилище „Дева Мария от Фатима“, каза още отец Венци.

Н.В.Пр. монсеньор Петко Христов-епископ на Никополска епархия освети новия триптих, а провинциалният настоятел от Варшава, подкрепящ мисията в този район- отец Виеслав Пижио, изнесе проповед посветена на явленията на Дева Мария от Фатима. За празника бяха дошли много хора от страната и чужбина. Сред тях бяха специалният гост от Рим отец Яцек Чиупински, генерален асистент на Ордена, отговарящ за Централна и Източна Европа и бивш ректор на семинарията и отец Антон Булай от Истанбул, настоятел на костодията в Свеите земи и Изтока. По традиция празникът завърши с обща снимка за спомен от тържеството.