Новини

Междунардна медицинска конференция се провежда в Плевен

Шестнадесетото издание на Международната медицинска научна конференция за студенти и млади лекари се провежда под мотото „Nothing to fear!” / „Няма от какво да се страхуваме“/. В емблематичния  за Медицинския университет  младежки форум се събраха  400 участници от 8 държави от Европа, Русия, САЩ  и Япония.  Имените специалисти и учени от цял свят са лектори на конференцията, организирана от студентите на плевенския университет.  Акцентите са върху най-новите постижения в областта на медицината и фармацията, върху новостите при оказване на спешна медиицнска помощ при екстремни състояния с дискусии върху иновативните подходи в медицинското образование, наука и практика.

Официалната церемония по откриването на конференцията завърши с академичната лекция на проф. д-р Дейвид Уилиям Кранстън, професор по хирургия към Катедрата „Хирургически науки“, Нъфийлд, Оксфордски университет, почетен консултант по урология в Университетска болница Оксфорд. Ректорът проф. д-р Славчо Томов поздрави всички участници и направи демонстрация на 3D студиото за обучение. Официален гост на откриването на младежкия форум бе кметът на Община Плевен Георг Спартански, който пожела успех на конференцията. Заместник-деканът на Факултет „Медицина“ доц. д-р Добромир Димитров демонстрира възможностите на 3D масата за виртуални дисекции. Организаторите си поставят за задача  да провокират студенти смело да навлизат в медицината, дават възможност да направят първи стъпки в научната работа, като представят научните си  разработки съвместно с техните преподаватели от висшите учебни заведения. Пред участниците ще бъдат  представени най-интересните възможности на ХАЙФУ-хирургията в урологията, тънкостите на естетичната и реконструктивната хирургия и особеностите на най-новите открития в лазерната хирургия.  Ректорът на университета проф.Славчо Томов  определи тази конференция, като едно от най-стойностните събития, включени в акдемичния календар на висшето училище.

На 11 октомври в програмата на младежкия форум се включова лекция на  д-р Зул Мирза, Консултант по спешна медицина в болница Челси и Уестминистер, Фондация NHS, почетен старши клиничен лектор, Imperial College School of Medicine, Лондон, Великобритания, на тема: „Травма при бременни и деца“.

 

Друг официален гост на конференцията е Негово превъзходителство посланикът на Япония в България Масато Ватанабе. На 12 октомври той ще проведе среща с ръководството на университета, с японските студенти и ще присъства на лекциите на видни представители на медицинската наука и академичната общност у нас и в чужбина. Д-р Кеничиро Хасуми, Токио, Япония, основател на Международна изследователска фондация Хасуми – България и Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен, ще се предстви  с академична лекция на тема:  „Предварителни изходи от осем случая на пациенти в IV стадий на рак, лекувани с IDC интратуморно инжектиране,комбинирано със стандартна антитуморна терапия”.

Валя Козовска