Новини

Плевен чества Съединението

С тържествен ритуал пред паметника на Четвърта пехотна плевенска дивизия плевенчани отбелязаха 6 септември – Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Участие в тържествения ритуал взеха военнослужещи от Единния център за начална военна подготовка – Плевен и Общински духов оркестър. Пред паметника се събраха плевенчани, а ритуала уважиха и депутати от Плевенски избирателен район, председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев, общински светници, местни политически лидери областният управител и кметът Георг Спартански.

„Всеки народ има в своята история паметни събития, жалони, които маркират пътя й в хилядолетията напред и независимо от това колко е голяма, като територия, всяка държава има поводи за национална гордост. Такъв повод за нас е датата Шести септември. Съединението постига обединение на българите в географски, политически, нравствен и духовен смисъл, припомняйки славните събития отпреди 133 години… Историята има своите уроци и не е достатъчно само да ги знаем, а трябва и да ги анализираме и не само това, но и да ги прилагаме. Не да се делим на партии, на обществени и професионални прослойки. Не само да казваме „ние сме най-умни“. Нека да начертаем общите ни приоритети за общото бъдеще на България. Пътищата към постигането могат да са различни, както са различни бреговете на една река, но е важна посоката на течението. Ако ние като народ следваме течението на една наша – българска река, тогава уверявам ви, че това което е казал Стамболов, че Съединението прави силата, а тя ражда независимостта, ще се сбъдне и тогава всички ще гледат на нас с респект, уважение и признание за нашето национално, българско достойнство. Нека да помним, какво ни завещаха нашите деди с акта на Съединението на България. Да живее България!“ каза в словото си по повод  Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия кметът на Община Плевен Георг Спартански.

В памет на загиналите в Сръбско-българската война 1885 г. беше отслужена панихида.

„Преди 133 години наскоро освободената от османско робство България смело заявява, че е готова да отстоява своята цялост. На 6 септември 1885 година, въпреки волята на Великите сили и с ясната равносметка за дързостта и международния отзвук на този акт, България обединява своите разкъсани половина в едно цяло, в една държава, в една общо бъдеще”, каза областният управител Мирослав Петров. И подчерта в своето слово, че Съединението е национална кауза на българския народ, която е отстоявана с респектираща решителност, за да се случи споделеното национално живеене на един изстрадал, но горд и непоколебим народ.