Новини

Зоя Минева откри самостоятелна изложба

Когато видиш погледа на Зоя Минева и започнеш разговор с нея, се убеждаваш наистина в онова, което каза кметът на Плевен Георг Спартански при откриването на самостоятелната й изложба в Артцентъра на 4 септември, от 17,30 ч.

Нямам самочувствие на творец, за да правя оценка на нашите художници – Зоя пише стихове , прави сценаграфия, свири на китара и освен това рисува картини –  Господ й е дал с голямата кошница и талантите й сега радват любителите на изкуството и ако това е началото на новия творческия сезон, на добър час на всички плевенски творци! – каза пред присъстващите Георг Спартански.

Зоя Минева е Член на Съюза на българските художници, реализирала е пет самостоятелни изложби. Участвала е в осем издания на Биенале „Малък формат”-Плевен, както и във всички ежегодни изложби на плевенски художници от 1972 до 2018 г. Има над 10 изложби с женска формация „Х- АРТ, в проект „10+” на група плевенски художници, 47-ми Международен пленер в Струмица, пленери в Южна Италия, Елена, Кърджали, Мелник.

От 1986 г. до 2016 г. работи като художник и сценограф на ДКТ „Иван Радоев”-Плевен, където има реализирани над 75 сценографически проекта. През 2003 г. е номинирана за нагарада „Икар” на САБ за сценография и костюми на спектакъла „Вива Верди”. Удостоена е с Диплом за цялостен принос към културата на Община Плевен през 2006 г. и 2013 г.

При откриването на изложбата Светла Тончева сравни атмосферата в залата като едно цветно състояние, както е в джаза и направи веднага паралел с другия талант на авторката – свиренето на китара. А в препълнената зала многото цветя и усмихнати от удоволствие лица говореха всичко за Зоя Минева.

И тя ги посрещаше с широката си усмивка – децата си, близките, колегите, приятелите – всички я прегръщаха и й пожелаваха: На добър път в изкуствата, защото те в живота й не са едно или две!

Николай Стоев