Новини

Белене става на 54 години

54 години от обявяването на Белене за град беше днешният повод за среща на кмета Милен Дулев с журналисти в пресцентъра на БТА – Плевен. Той информира, че тържествата ще бъдат организирани от 7 до 9 септември, като официалното откриване ще бъде в петък, от 20,30 ч., на площад „България”. За първа година ще има турнири по волейбол, по борба и по футбол за деца. А вечерите ще бъдат изпълнени с различни концерти – каза още Милен Дулев.

Едно от нещата, извършени в града, е строителството на шест детски площадки, които са гордост за Белене и досега там не е имало подобни съоръжения. В строителната програма са включени още инвестиционни проекти, като един от големите е международен, наречен е „Лена”, има над 10 участници по поречието на р.Дунав и цели свързването на природен парк „Персина” с  Иваново.

Предстои купуването на два електро велосипеда и изграждането на зарядна станция по 80 – километровото трасе. А целта е популяризиране на рибарството и привличането на туристи, които биха искали да посетят двата парка. Другият, за който вече има идеен проект за няколко милиона лева, е изграждането на мемориален комплекс „Концлагерът” на остров Персин.

По него ще се възстанови лагерът, съществуващ от 1949 г. до 1959 г., като трябва да бъдат възстановени дървените бараки и вишки на охраната, да бъде направена ограда с бодлива тел, а на територията му да има още музейни експонати, които да напомнят за паметта на жертвите и на техните екзекутори  – каза за радио „Плевен” кметът на Белене Милен Дулев. От началото на септември ще започне строителството на пътища, за което са предвидени 6 милиона лева. И още нещо важно в работата на общинското ръководство. И през тази година продължават археологическите разкопки, за които се отделят 10 хиляди лева от общинската хазна. Интересни находки има през последните месеци. Открити са части от ризници. Това са уникални находки, които не са намирани досега, тъй като ризниците са много тънки и през хилядолетията се разграждат от престоя в почвата – обясни Милен Дулев. Откритите  артефакти се транспортират и в момента се съхраняват в Регионалния исторически музей – Плевен.

Николай Стоев